Naar hoofdinhoud
Naar homepagina

Nieuws & trends

Terug naar overzicht

MAST-dag 2024: Limburgse dag van de Maatschappelijke Stabiliteit 2024

Een kleine 80 deelnemers maakten (bijna alle Limburgse gemeenten waren aanwezig) van de jaarlijkse de dag van de Maatschappelijke Stabiliteit (MAST-dag) een succes. Het thema was ‘Aan de voorkant komen van maatschappelijke onrust en ongenoegen’. Onder leiding van de burgemeester van Leudal (Desirée Schmalschläger) is deze dag georganiseerd door de Limburgse stuurgroep maatschappelijke stabiliteit (bestaande uit de gemeenten Brunssum, Heerlen, Stein, Gennep, Eysden-Margraten, het OM, de politie en de provincie Limburg) met ondersteuning vanuit het landelijke ondersteuningsnetwerk omgaan met maatschappelijke onrust en ongenoegen (het OMO).

Belangrijke vragen

Maatschappelijke stabiliteit is aanwezig als maatschappelijke onrust en ongenoegen een plaats hebben in de samenleving, zonder dat dit leidt tot voortdurende of ernstige ontwrichting. Dat is niet eenvouding. Want hoe luister je naar de grieven en zorgen achter het ongenoegen, zodat ze de plek krijgen die past binnen een democratie? Hoe normeer je grensoverschrijdend gedrag? Hoe zorg je dat signalen van escalatie tijdig worden opgepakt? En hoe kan je met goed optreden en communicatie weer de-escaleren? Deze vragen stonden op de dag centraal.

Sprekende vrouw met toekijkende mensen op de MAST-dag

Conclusies en inzichten

Middels een lezing van Clemens van Herwaarden (werkzaam voor het OMO), een panel discussie met het ZLTO, de universiteit van Maastricht en de politie Limburg gingen we de diepte in rondom de vraag hoe meer aan de voorkant te doen. Wat in het panel gesprek opviel was de boodschap dat je vooral in een periode van rust vertrouwen moet opbouwen bij de inwoners. Daardoor kun je tijdens momenten van ongenoegen veel effectiever in gesprek gaan met de inwoners. Daarna gingen we tijdens vier workshops verder in op bovenstaande vragen. Zie hier een korte terugblik op die workshops en zie hier de .

Een aantal belangrijke conclusies/inzichten van de Limburgse MAST-dag zijn:

  • Tijd, geduld, begrip en dialoog zijn essentieel om aan de voorkant van onrust te komen.
  • Luisteren is een cruciaal onderdeel voor het omgaan met ongenoegen. Dat betekent o.a. dat je in dialoog gaat zonder een oordeel over de ander te vellen.
  • We zijn vaak geneigd om onze aandacht naar de extremen te keren, maar we moeten juist niet vergeten dat er ook veel nuance is met mensen die geen kant kiezen en in het midden blijven. Juist daar zit vaak een kracht om in gepolariseerde situaties de gemoederen te bedaren en respectvolle dialogen te voeren.

Hoe nu verder?

De Limburgse werkgroep neemt de energie van de MAST-dag mee in de start van een pilot. Daarbij zullen burgemeesters en ambtenaren zich o.a. toewijden aan verbindend normeren en samen leren. Het doel is om zo goed mogelijk aan de voorkant te komen van maatschappelijke onrust en ongenoegen. De vijf Limburgse burgemeesters in de Limburgse Stuurgroep ‘Omgaan met Onrust’ komen met een voorstel hoe dit verder vorm te geven. De input van de MAST-dag wordt, gebruikt om dit voorstel op te zetten. Het uiteindelijke voorstel wordt in het regioburgemeestersoverleg (RBO) neergelegd en besproken.

Relevant

  • Nieuws & trends
  • Lessen
  • Expert pool
  • Handelingskader
  • Netwerk Partners
  • Publicaties
  • Toegankelijkheid

Service